Dlouhou dobu jsme mohlo pozorovat rostoucí ceny na realitním trhu, stále větší poptávku, a přitom nedostatek nabídek ke koupit. Každá nemovitost nacházela kupce v řádech týdnů. Proč tomu tak bylo a mění se letos něco na realitním trhu?

Realitní trh zažíval posledních několik let zásadní boom. O ten se postaralo několik faktorů. V první řadě to byla dobrá dostupnost bydlení, která dávala možnost každému pořídit si svou nemovitost výhodně. V druhé řadě, zde byl vliv nízkých úrokových sazeb, který pomohl všem, kteří finanční částkou nedisponovali, ale přesto pro ně bylo velmi výhodné si na koupi nemovitosti půjčit v bance.

Třetím faktorem bylo všeobecné povědomí o investování do nemovitosti, které přitáhla na realitní trh spoustu klientů, kteří měli zájem nějakou nemovitost vlastnit a dále ji pronajímat ať už dlouhodobě nebo krátkodobě jako například v přes Airbnb v Praze.

Samozřejmě tomu přispíval i stav a vývoj stavebního trhu, kdy byly levné a dobře dostupné materiály pro účely rekonstrukce nemovitosti a toho využívali také stavební firmy, které nemovitosti, koupily, rekonstruovaly a následně prodávaly dál.

Tyto faktory, a ještě pár dalších vlivů se v posledních letech staralo do určité chvíle a předpokládaný vývoj realitního trhu. Tím bylo zlepšení kvality bydlení. V nabídkách jsou dnes převážně byty po rekonstrukcích a zcela původní stavy jsou menšinovými nabídkami jak u prodejů, tak u nájmů nemovitosti.

Nicméně díky covidu tento stav exceloval a realitní trh rostl rychleji než cokoliv jiného. Nabídky z realitních portálu mizely rychleji než houby po dešti. Byl to tzv. trh prodávajících, kteří sklízeli ovoce toto koktejlu.

Letos se realitní trh mění před očima nás všech. První náznaky zpomalení realitní trhu se začaly objevovat na konci loňského roku, kdy ČNB začala se zvedáním úrokových sazeb. Na začátku roku přišly reálné výsledky o roční výši inflace, která na brzdu nejen realitního trhu začala také řádně šlapat. Aby těch faktorů nebylo málo přidala se na konci února ruská invaze na Ukrajinu, která nám stále trvá a podpořila růst cen energií. A aby toho nebylo málo, tak od dubna ČNB zpřísnila podmínky pro poskytování úvěrů nastavěním limitů pro klienty.

Aktuální koktejl vysoké inflace, drahých energií, vysokých úrokových sazeb, limitů ČNB a davové nejistoty momentálně omezil poptávku na realitním trhu, a to o řádově 70%. Je to logické, když klient, který má zájem koupit nemovitost v řádu 2 mil. Kč pro vlastní bydlení zjistí, že z vlastních zdrojů potřebuje minimálně 400tis. Kč a podmínky banky pro zbylou částku budou při úrokové sazbě 6,99% a 30 let hypotéky znamenat splátku 10.634,-Kč bez pojištění a bez nákladu k dané nemovitosti (Fond oprav, služby, a energie, které se vyšplhají okolo 5-6 tis). To je o třetinu více než na konci loňského roku. Klienti, kteří změnu bydlení řeší a dočasně zvolí formu nájmu, za stejný byt zaplatí okolo 13 tisíc se vším všudy a rodinném rozpočtu ušetří finance minimálně v řádech nižších tisíců.

Aktuálně sledujeme postupné rozšiřování nabídek na realitních portálech. V porovnání z loňským rokem je v nabídkách 3x více nemovitostí a dochází ke zlevňování nemovitostí v řádech 15-17% oproti začátku letošního roku. Tím se nám realitní trh dostává na druhou stranu na tzv. trh kupujících, kteří mají větší výběr, díky nižší poptávce více času k reakcím a většímu prostoru k vyjednávání o prodejní ceně a podmínkách.

Masivní inzerce Exportujeme na